Adelgatan11 TrapphusKvarteret Sqvalerup fick sitt märkliga kvartersnamn genom ett missförstånd. Långt in på 1900-talet trodde man att de äldsta delarna av Malmö här nere vid havet hetat Sqvalperup. Men det hette Nedre Malmö, till skillnad från den ursprungliga landsbyn, Övre Malmö, som låg i närheten av Triangeln.

Kvarteret gränsade direkt mot stadsmuren, nuvarande Norra Vallgatan. Utanför låg en bred strandremsa där fiskarna torkade sina nät och handelsmännen landade sina laster från städerna runt Östersjön. I korsningen Norra Vallgatan/Hamngatan låg Malmös äldsta fästning – ett torn som med tiden kom att ingå i stadens försvarsmur. Fästningen revs på 1700-talet efter att det fungerat som magasin i många år.

Malmö elektriska telegrafstation flyttade in 1885 i egna specialbyggda lokaler vid Norra Vallgatan. Efterhand som verksamheten växte behövdes nya lokaler och genom på- och tillbyggnader utökades lokalerna successivt. Under 1900-talets första decennier var telegraf- och telefonstationen en stor arbetsplats – främst för kvinnliga telefonister.

 

Fastigheten förvärvades av Malmö Cityfastigheter år 2010 och är bestående av tre fastigheter som hänger ihop och utgör tillsammans den östra halvan av kvarteret Adelgatan 9-11, Kansligatan 1 och Norra Vallgatan 60.

Adelgatan 11 är den sista etappen i fastigheten som har genomgått en kontinuerlig uppfräschning sedan förvärvet 2010. Precis som på de övriga adresserna har hela fastigheten från källare till yttertak moderniserats och försetts med nya tekniska installationer. Gården har blivit en grön oas med växter och grillplats som våra hyresgäster kan nyttja för en avkopplande paus i arbetet eller mingelfester.

Det förr gråa och mörka trapphuset fick en grön varm ton. Bilder från då husets byggdes pryder väggarna och tidsenliga armaturer, dörrar och andra inslag får en att resa tillbaka till 50-60-talet. Redan vid avslutad renovering kan vi även stoltsera med att samtliga lokaler i kvarteret Sqvalperup är uthyrda.

 

I vårt förra projekt färdigställde vi femton sekelskifteslägenheter och ett galleri i kvarteret Skepparen.

LÄS MER