HögvaktenFrån Rockklubben Oves till ett modernt kontorshus. Vid ett av Malmös allra bästa lägen, ett par minuter från Centralen och Citytunneln, ligger Kvarteret Högvakten 6.

Huset byggdes på uppdrag av Ivar och Sven Andersson och det var arkitekterna Jaenecke & Samuelsson som fick ta sig an uppdraget. Det väl anlitade arkitektparet var känt för att rita hus med anmärkningsvärt djärva och expressiva formspråk. När de fick uppdraget att rita Högvakten 6, valde de att strama upp linjerna och lämna det expressiva bakom sig. Istället lät de sig inspireras av 30-talets funktionalism i kombination med tidens moderna uttryck. Men ändå med en varsam hänsyn till den gamla stadens höjd och skala.

Under åren har Högvakten 6 haft hyresgäster som gjort bestående avtryck i Malmös historia. En av husets tidigaste hyresgäster var Olle Hulthéns Dentala Proteslaboratoriet som var nyskapande och branschledande inom svensk tandteknik. Även Nöjesmalmö, som historiskt sett alltid varit levande i dessa kvarter, fanns representerat i Högvakten 6. Den nu kultförklarade rockklubben Oves levde runt här i mitten av 80-talet, i en inredning signerad av Abelardo Gonzalez.

Malmö Cityfastigheter förvärvade fastigheten 2015 med intentionen att totalrenovera fastigheten och skapa ett nytt modernt kontorshus i bästa läge med energieffektiva installationer. För att hitta intressanta och kreativa lösningar utsågs en arkitekttävling där tre arkitektkontor fick komma med förslag hur huset skulle renoveras. Bästa förslaget med spännande lösningar föll på Fojab i Malmö.
Huset evakuerades under början av 2016 och på våren tömdes huset på allt interiört och endast bärande väggar och pelare bibehölls. Därefter påbörjades uppbyggnaden med nya planlösningar för fastighetens nya hyresgäster. Utifrån en grundplanlösningar har sedan nya kontorsytor skapats ihop med de nya hyresgästerna.
När huset byggdes hade det stora takytor som inte var till någon större användning. Arkitekterna har gjort dessa till en värdefull bra tillgång och skapade intressanta mötesplatser och lounge delar. Plan 6 försågs med en stor terrass med utskikt ut över kanalen, Norra Vallgatan och Malmö Live. Plan 2 som tidigare var en stor mörk inneryta fick en ljus och härlig innergård i mitten av fastigheten. Även på plan 3 skapades en stor takterrass om ca 400 kvm, med fikaplatser mm.
Huset är idag fullt uthyrt och inrymmer företag inom arkitektur, byggledning, advokat, café, gaming och IT.

I vårt förra projekt moderniserade vi Adelgatan 11, en del av kvarteret Sqvalperup.

LÄS MER