6
 
April
2022

Husaren 5 - Motoramihuset

Vi tycker det är både roligt och intressant att Johanna Ahlberg som studerar det bebyggelseantikvariska programmet på Göteborgs universitet skriver en uppsats om vår fastighet Husaren 5.

Ett studiebesök i byggnaden har gjorts tillsammans med oss på Malmö Cityfastigheter för att ta reda på vad som förändrats både exteriört och interiört genom åren. Studiebesökets syfte var att skapa en bättre förståelse för byggnadens historia. Uppsatsen fokuserar främst på byggnadshistoriken samtidigt som detta kopplas till den bilism som blomstrade i samhället under 1950-talet och hur det har påverkat byggnadens estetik.

Det så kallade Motoramihuset byggdes 1958 för Amerikanska Motorimporten, Motorami, som sålt och servat bilar på platsen sedan 1918. Arkitekten bakom huset är Lennart Bergström och utmärkande för byggnaden är dess uttrycksfulla arkitektur med de veckade taken. Motoramihuset som är beläget på Östra Tullgatan 3 var en av de många bilfirmor som etablerade sig längs med Malmös första bilgata, vid den här tidpunkten. AB Motorami fanns kvar på Östra Tullgatan fram tillslutet av 1970-talet, därefter flyttades verksamheten till Fosie.

Vi är glada över att ha bistått med information till studien och ser med spänning fram emot att få ta del utav uppsatsen.

För mer information kontakta:

Cecilia Hörstedt

,

Kommunikation/Garage

,

0702-97 40 32

,

cecilia.horstedt@mcfab.se

Dela:
LinkedinKopiera länk
Länk kopierad till urklipp