Högvakten 6

Fakta

Byggnaden uppförd: 1962

Antal lokaler: 11

Antal lgh: 0

Antal garageplatser: 14

 

Förvärvet

Malmö Cityfastigheter förvärvade fastigheten 2015.

Det välanlitade arkitektparet, Jaenecke & Samuelsson, ritade Högvakten 6 och de lät sig nu inspireras av 30-talets funktionalism i kombination med tidens moderna uttryck. Detta istället för deras vanliga expressiva uttryck.

Om fastigheten

1962 genomgick Malmös stadskärna en rad stora förändringar, där det gamla fick lämna plats för den moderna tiden och dess byggnader. Kronprinsen var på väg upp mot skyn där denna gängliga och moderna manifestation skulle spana in i framtiden. På andra sidan staden byggde man Wessels, landets största och första köpcentrum som var byggt för att nås med bil. Det är i den här framtidsandan som en tomt i Malmös allra äldsta stadsdelar skulle bebyggas.

Huset byggdes på uppdrag av Ivar och Sven Andersson och det var arkitekterna Jaenecke & Samuelsson som fick ta sig an Högvakten 6. Deras arkitektkontor blev under senare delen av 50-talet mycket framgångsrikt och de fick en rad prestigefyllda uppdrag, både i Sverige och utomlands.

Högvakten 6 hade butikslokaler i bottenplan och mellan dessa och den stora lägenheten på översta våningen fanns ett flertal kontorsenheter av varierande storlek. Huset var tidstypiskt på alla plan och det var därför en självklarhet med ett 30-tal parkeringsplatser i källarplanet. Vid utformningen av fastigheten tog de samtidigt varsam hänsyn till den gamla stadens höjd och skala.

Under åren har Högvakten 6 haft hyresgäster som gjort bestående avtryck i Malmös historia. En av husets tidigaste hyresgäster var Olle Hulthéns Dentala Proteslaboratoriet som var nyskapande och branschledande inom svensk tandteknik. Även Nöjesmalmö, som historiskt sett alltid varit levande i dessa kvarter, fanns representerat i Högvakten 6. Den nu kultförklarade rockklubben Oves levde runt här i mitten av 80-talet, i en inredning signerad av Abelardo Gonzalez.

A town from above
Se alla fastigheter
Till översikt →