Husaren 5:1 & 5:2

Fakta

Byggnaderna uppförda: 1936, 1957, 2013

Antal lokaler: 19

Antal lgh: 65

Antal garageplatser: 116

 

Förvärvet

Malmö Cityfastigheter förvärvade fastigheten 2002.

Kvarteret har fått sitt namn av att kronprinsens husarregemente låg här från mitten av 1700-talet fram till 1927. Snörmakeri, textilfabrik, lagerlokal och kontor har funnits i byggnaden.

Om fastigheten

Husar var benämning på en lätt kavallerist beväpnad med sabel och pistol. Under mitten av 1700-talet behövde Västeuropa ett lättrörligt rytteri vid anfall och med de ungerska husarerna som förebild fick då även Sverige ett husarregemente.

Strax efter att husarerna flyttat från området omvandlades ridhuset på Drottningtorget till saluhall för att sedan under många år bli vagnsmuseum. Husargatan drogs rakt in igenom kasernkvarteret, som alltså delades i kvarteren Dragonen och Husaren.

Det enda som finns kvar av fastigheterna idag är den stallbyggnad som idag är en del av fastigheten på Husargatan 3. Det ursprungliga stallet låg med gaveln ut mot gatan. Detta kan man fortfarande se på gathusets fasad där fönstrens placering avslöjar husets brokiga byggnadshistoria.

När husarerna flyttade ut byggdes huset först om till lagerlokal i två plan. På 1920-talet byggdes det till och fick fyra plan, varav ett nedgrävt under markplan, och 1934 utvidgades byggnaden utmed Husargatan för att rymma A.Svensson Snörmakeri och Textilfabrik. Här tillverkades under nästan 50 år möbelband, kardongband, gardinfransar, kjolnät för velocipeder, tätningslister av ullgarn, fransar för markiser, guldtråd och mycket annat. 1991 byggdes fastigheten om till kontor.

A town from above
Se alla fastigheter
Till översikt →