Oscar 4

Fakta

Byggnaden uppförd: 1935

Antal lokaler: 7

Antal lgh: 0

Antal garageplatser: 0

 

Förvärvet

Malmö Cityfastigheter förvärvade fastigheten 2009.

I början 1930-talet ville Skånska Brand utmärka sig i det prominenta grannskapet och gav Carl-Axel Stoltz i uppdrag att rita byggnaden. Några år senare stod byggnaden klar och anslöt väl till grannhusen.

Om fastigheten

Krönt med en stor MAX-skylt ligger fastigheten mitt i Malmö med Centralstationen på 5 minuters gångavstånd och Københavns Hovedbanegård ytterligare 30 minuter bort med tåget över bron.

Stortorget är en prestigefull adress vars grannar vid torget är en rad imponerande granithus som alla uppförts för banker, försäkringsbolag och storföretag.

Fastigheten byggdes 1934 för De Skånska Städernas Brandförsäkringsinrättning och det är fortfarande banker och finansbolag som dominerar grannskapet. Mer mitt i Malmö kan man inte komma.

Här ligger Rådhuset, Residenset och Hotell Kramer – byggnadsminnesmärken och ikoner för Malmö. Även övriga fastigheter är byggda med stil och omsorg. Ingen vill ju vara sämre än sin granne.

Mitt på Stortorget står sedan 1896 John Börgessons staty över Karl X Gustaf. Han erövrade ju Skåne från Danmark 1658 – sannerligen en betydande bedrift i Malmös historia väl värd en staty.

Stoltz den yngre ritade en mängd hus i Malmö under 30- och 40-talen. Däribland Malmö Museums tillbyggnad, Amiralen och flertalet bostads- och kontorshus. 1942 - 1969 var han även stadsarkitekt i Malmö.

A town from above
Se alla fastigheter
Till översikt →